Întodeauna cei care au vrut să ducă o lucrare aşa cum a fost începută şi aşa cum trebuia să fie, au fost priviţi ca nişte legalişti, sau cum li se mai spune, cei ce sunt cu „Litera-lege”. Acest lucru se poate observa cu uşurinţă că se întâmpla şi pe vremea Domnului Iisus Hristos. Nu spun că această denumire nu se potriveşte de drept pentru ei, ci mi-aş permite doar să afirm că, aceşti oameni de fapt, şi-au pierdut o parte din echilibrul credinţei lor. De exemplu, fariseii, erau nişte oameni foarte credincioşi, dar numai la suprafaţă. Ei încercau să arate lumii că păstrează credinţa strămoşească, dar în estenţă nu o trăiau, ci defilau numai cu mulţimea de reguli care trebuiau respectate.
Se ştie, că pierderea echilibrului duce la diferite extreme, acest lucru este valabil în orice domeniu. Păstrarea echilibrului în credinţă este foarte greu de menţinut, dar nu este imposibil. Dacă îţi doreşti din toată inima să-ţi gaseşti mereu acest echilibru în viaţă, e destul să rămâi mereu ancorat în corabia Mânturii, să rămâi mereu în Dumnezeu şi în voia Lui.
Ideia de a scrie aceste ganduri, mi-a venit tocmai din pricina disputelor interminabile pe care le văd şi le aud, atât între generaţia fraţilor în vârstă cu frăţiorii noştri tineri, cât şi între ideile conservatoare, şi cele cu un „suflu nou”, tineresc, uneori curat, alteori provocator, al celor care nu au avut ocazia să cunoască această Lucrare în Dragostea ei Dintâi.
Astăzi realizez că este foarte greu pentru mulţi, mai ales pentru fraţii în vârstă, care au primit cu sfinţenie cele încredinţate de Pr.Iosif şi de Fr.Traian Dorz, să păstreze şi să prezinte această Sfântă Lucrare în felul ei de la început. Motivele sunt mai multe. Pe lângă faptul că viaţa din zilele noastre este mult mai comodă decât în trecut, iar comoditatea trupului ucide necesiatea sufletului, motivul mai adânc şi mai dureros este că dragostea dintre fraţi s-a răcit. Pe de altă parte, tinerii şi nu numai, trec prin ispite mult mai mari decât generaţiile anterioare.
Fraţii se plâng de tineri, că nu sunt ascultători, că nu sunt în Duhul Oastei, că nu sunt aşa cum ne-au îndemnat înaintaşii noştri să fim, şi au dreptate. Cine se întrebă însă, dacă ei nu-si doresc cumva, ceva mai mult, exemple demne de urmat, exemple „la îndemână”, decît să li se amintească mereu nişte reguli, care fără „puterea exemplului personal” nu pot avea nici un efect.
Putem spune desigur, că sunt atâtea cărţi ale Oastei Domnului, care sunt deajuns pentru cel care caută Mântuirea. De acord, dar acest lucru l-am putea asemăna cu un produs dintr-un magazin, care până nu este prezentat atractiv de vânzător nu este cumpărat de nimeni. Iar atracţia cea mai mare a Oastei Domnului a fost şi va fi mereu, exemplele de vieţi transformate, sfinţite şi biruitoare asupra păcatului. De ce, la începutul acestei lucrări se putea trăi atât de frumos şi puternic, iar astăzi întîlneşti mai greu, fraţi pe care să-i simţi de departe, că sunt plini de râvnă şi dragoste pentru Dumnezeu? Pot spune cu încredere, că Domnul mai are milă de Oastea Lui tocmai datorită oamenilor sfinţi de astăzi, rămaşi destul de puţini.
Daţi-mi voie să cred, că tinerii nu au uitat să-şi iubească părinţii, aşa cum nici părinţii nu pot să nu-şi iubească copiii, oricât de împotrivitori ar părea. Veriga lipsă, nu este neascultarea sau conservatorismul, ci dragostea, părtăşia şi pocăinţa! Fără aceste elemente esenţiale din viaţa noastră de ostaşi ai Domnului nu putem avea nici izbăndă în lupta contra duhurilor rele ale acestei lumi, nici să visăm la un viitor strălucit şi binecuvântat al Lucrării.
Oastea Domnului poate fi unită, ea poate redeveni puternică ca la începuturile ei! Nu vreau să încetez să cred asta: „Numai unde nu este Credinţă, nu se pot vedea nici Minuni”! Depinde foarte mult de noi, de fiecare, cât de mult investim într-o viaţă sfinţită în Dumnezeu. Domnul este Acelaşi, El are putere să facă toate acestea, se pare că noi nu mai credem în Puterea Lui, de aceea nu mai vedem nici Minuni.
Tatăl şi Domnul nostru să ne ajute să putem avea curajul şi credinţa Înaintaşilor noştri!
Slăvit să fie Domnul!
2 comentarii:
"Cand esti tanar vrei sa schimbi lumea,
cand esti batran vrei sa-i schimbi pe cei tineri"
si asta cred ca e probema... au fost tineri la randul lor au trait pentru a schimba lumea asta, iar acum... traiesc pentru a ne schimba pe noi cu doua vorbe: "aha.. pe vremea noastra nu era asa.. "
"pe vremea voastra cum era?"
"pai era dragostea din-tei"
"si acuma de ce nu mai e? de ce nu ne-o aratati si noua, ci ne-o prezentati doar asa ca pe ceva expirat? unde e ea in voi?"
Ceea ce imi e frica mie, e ca la 23 de ani deja am inceput sa fiu batran si sa spun:"uita-te la copii astia, cand eram noi nu cantam cu tobe" si am inceput sa copiem modelul inoculat de parintii nostri. Cu cat ma gandesc mai mult cum au putut sa uite ei ca au fost tineri si au fost la fel ca noi, cu atat ma fac mai mult ca ei. Si nu vreau asta pentru nimic in lume... pentu ca stiu ce efect a avut asupra noastra. Sa iti fie necaz ca altu-i tanar si poate rade, poate sa cante cu viata si sa poarte blugi, mi se pare tare aiurea.
Alina, conflictul intre generatii exista si va exista!
Sper ca dupa comentul asta, sa nu spuna nimeni "vai de capul lor, tinerii astia.." Dar mi-asi dori ca atunci cand peste ani voi gresi sa aveti puterea sa imi spuneti: "batrane lasa-ne"
Imi plac mult vorbele acestea, pentru ca imi dau sperante si ma fac sa mai vreau sa fiu tanar:
"M-a sunat un frate şi cu voce şuierată mi-a spus că avem tinerii pe care-i merităm şi că ni se cuvine să ni se umple faţa de ruşine. I-am spus înainte de-ai închide telefonul că din păcate nu-i merităm."
Tinerete...
Frate Sebi,
exista pe lumea asta multe adevaruri, relitati crude. Am observat in ultimul timp, atat la frati batrani, cat si la cei tineri o stare de deznadejde.Aproape ca nu se mai inghit unii pe altii, nu mai vad nici o speranta de indreptare unii in altii, si asta mi se pare grav de tot. Ma gandesc ce ar fi fost din noi daca la fel ne-ar fi privit si dumezeu pe noi.Daca ar fi zis: nu mai am ce sa fac cu copii asta... sa fie sanatosi, dar Eu nu mai vad nimic bun in ei. Adevarul acesta este ingrozitor de dureros. Totusi! tocmai in astefl de momente , cand Dumnezeu era gata gata sa renunte la a mai incerca sa-si indrepte copii, aparea mereu cate un mijlocitor, cum a fost si Moise, care a zis: mai bine sterge-ma pe mine din cartea vietii , daca nu iti faci mila de ei.
Mie imi place mereu sa vad aceasta parte a lucrurilor, decat sa raman la cea de deznadejde.
este nadejde pentru fiecare de indreptare. Problema care mi se pare dureroasa este ca noi renuntam prea usor la lupta, la mijlocire, pentru fratii nostri. Privim prea mmult la partea urata, la realitatea cruda si dureroasa a situatiei, dar unde este nadejdea noastra in toate acestea?
Oare nu s-ar bucura Dumnezeu cand ar vedea macar pe unii dintre noi ca vedem totusi sprenta de intreptare, si ca incepem sa privim partea plina a paharului.
Nu ne ajuta cu nimic sa ne multumim cu carcoteala si nemultumirile dintre generatii. Singurul lucru care ne-ar putea ajuta pe toti este sa vedem partea buna din noi , sa putem sa ne iubim asa cum suntm unii pe altii. ACCEPTAREA reciproca in dragoste este cheia rezolvarii si salvarii multor suflete, iar asta trebuie s-o facem cu totii, atat batranii cat si tinerii.!
Scuze de greseli nu mai recitesc , ca nu am timp :)
Trimiteți un comentariu