16 ian. 2008

Rămâneţi în Mine
şi veţi trăi!


Viaţa unui om credincios se aseamănă foarte mult cu modul de creştere şi rodire a viţei de vie.
Faptul că butucul de viţă are o singură tulpină din care i se asigură hrana, respectiv viaţa.
(Exită un Singur Dumnezeu care ne poate da viaţa şi hrana necesară sufletului nostru)
Prin tulpina aceasta, viţa primeşte ca hrana, în afară de apă, şi alte alemente nutritive, care stau la baza creşterii, funcţionării şi maturării viţei de vie.
(Prin oamenii sfinţi ai lui Dumnezeu, a căror viaţă rămâne în veci o mărturie pentru noi şi prin scrierile cărora ne putem hrăni, viaţa noastră in Hristos poate creşte şi rodi.)
Apa este principalul element constituent, prin care se menţine echilibrul in activitatea de creştere şi dezvoltare a viţei de vie.
(Cuvântul Sfânt a lui Dumnezeu este principala sursă, elemet constituient şi pentru viaţa noastră. Numai prin citirea şi cunoaşterea Cuvântul lui Dumnezeu putem primi echilibru şi pace in orice lucru).
Ponderea cea mai mare în struguri o deţin glucoza şi fructoza, cunoscute prin faptul ca dau gustul dulce si plăcut.
(Câtă glucoză şi fructoză avem in noi? Câtă miresmă plăcută răspândim în jurul nostru? Care sunt elementele nutritive care detin ponderea in sufletul nostru: amărăciunea, tristeţea, plictiseala.... sau glucoza şi fructoza, bucuria, sinceritatea unui copil, etc :)?
Altoirea viţei de vie se face prin câteva metode,
printre care :
-altoirea cu butaşi în stare erbacee,
-altoirea în verde şi
-altoirea cu butaşi lemnificaţi
( metodă cel mai des folosită) etc.
Aceste metode au următoarele avantaje: multiplicare rapidă a materialului biologic valoros, înrădăcinare puternică, concreştere reuşită între parteneri şi obţinerea de material săditor liber de viroze.
Poate e un limbaj pe care nu e usor de înţeles decât pentru cei care lucrează în domeniu, dar lucrurl cert este ca altoirea pe care ne-o face Dumnezeu vieţilor noastre poate avea deasemenea mai multe metode, insă scopul este repunerea noastră in Tulpina Originală, in Tulpina dătătoare de viaţă, şi în ea fiind altoiţi, să putem fi valorificaţi după îndurarea şi dragostea lui Dumnezeu.


"Eu sunt Viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cine rămâne în Mine, şi în cine rămân Eu, aduce multă roadă; căci despărţiţi de Mine nu puteţi face nimic."
Ioan 15:5


Nu la întâmplare a ales Domnul Iisus această asemănare frumoasă, a Lui cu Viţa, iar a noastră cu mlădiţele, pentru că, cele doua vieţi se aseamănă foarte mult intre ele. Avem ce învaţa de la tot ce a creat Dumnezeu, daca avem ochii deschisi pentru cunoasterea Lui.

Despărţiţi de El suntem ca o mladiţa ruptă, care nu are alta soarta decât sa se usuce. Dar ce fericire este atunci când Vierul altoieşte mlădiţa, o pune in funcţia de a creşte şi de a aduce roadă, impreuna cu alte mlădiţe.
În via Domnului, cei care aduc roadă, vor fi îngrijiţi şi mai mult, vor fi curaţaţi şi mai cu grija de toate câte i-ar putea împiedica rodirea. Iar mlădiţele uscate, neroditoare vor fi adunate şi arse, căci nu aduc nici un folos.


Niciun comentariu: